Om Fortbildningstjänsten
Fortbildningstjänsten är MSB:s digital plattform med webbkurser och övningsmaterial som vänder sig till dig som arbetar med skydd mot olyckor inom kommunens organisation för räddningstjänst.
Läs mer om Fortbildningstjänsten
MSB har tagit beslut om att öka sitt stöd till kommunal räddningstjänst inom fortbildning. Ansvaret för fortbildning ligger hos arbetsgivaren men ett stöd från MSB ses ändå som motiverat. Utförligare beskrivning av varför det ses som motiverat finns i rapporten ”Strukturkoncept Fortbildning”.
MSB lanserade 2017 en digital plattform med webbkurser benämnd Fortbildningstjänsten. I september 2019 bytte Fortbildningstjänsten lärplattform och genomgick i samband med bytet en större utveckling vad gäller både form, funktioner och innehåll.
För att skapa en bra tjänst med rätt stöd genomfördes ett arbete med att inhämta räddningstjänsternas behov av fortbildning och synpunkter på tjänsten som den ser ut i dag och vad den önskas innehålla i framtiden – form, funktioner och kurser. 17 dialogmöten genomfördes ute hos räddningstjänster (av olika storlekar, spritt över landet - från Luleå ner till Helsingborg). Sista dialogmötet genomfördes 8 maj 2019. Framförda synpunkter har setts fungerat vägledande för utvecklingen av Fortbildningstjänsten. I PDF filen nedan finner du en sammanställning av vad som framkom under dialogturnén.
Sammanställning från dialog turné om Fortbildningstjänsten
Idag är det många räddningstjänster som lokalt tar fram kurser och utbildningar inom olika områden. Dessa varierar i innehåll, omfattning och kvalitet. Framtaget material måste ständigt utvecklas vad gäller relevans, innehåll och pedagogik. Detta kräver omfattande personella och ekonomiska resurser.
Av denna anledning har MSB lansera denna digitala plattform med webbkurser - Fortbildningstjänsten. MSB har genom Fortbildningstjänsten möjlighet att tillhandahålla en samlad kanal för webbaserade kurser inom fortbildning.
Fortbildningstjänsten tillhandahålls utan avgift.

Utbudet i Fortbildningstjänsten ska ses som en del i en större helhet där både MSB och Räddningstjänsterna tillsammans bidrar med sina
delar.


Att vara instruktör handlar om att vara ett stöd till sina kollegor i att utveckla nya kunskaper och förmågor. Instruktören behöver känna till och behärska Fortbildningstjänstens innehåll och funktioner samt kunna använda dem. Men att vara instruktör handlar också om att agera ambassadör för tjänsten och att arbeta för att få in tjänstens utbud som en del i organisationens utbildnings- och övningsarbete.


Som instruktör behöver denne själv först ta del av webbkursen ”Instruktörsutbildning” som förklarar Fortbildningstjänstens koncept och som ger praktiska verktyg i pedagogiskt ledarskap.

Beroende på organisation kan personerna som ansvarar för att registrera och för att följa upp utbildningsaktiviteter skiljas åt: Ibland är det operativa chefer eller utbildningsansvariga som gör detta och ibland ligger ansvaret hos instruktörerna. Er organisation bestämmer hur ni vill ha det och MSB tilldelar administrationsbehörighet utifrån det.
- Organisationen fastställer en utbildnings- och övningsplan och listar (där så är lämpligt) Fortbildningstjänstens utbud som olika aktiviteter för att genomföra utbildning och övning.
- Organisation informerar sina medarbetare om Fortbildningstjänsten. Vad den är, hur de loggar in och hur den kommer att användas i den egna organisationen. Som hjälp för detta kan MSB:s framtagen film visas eller MSB:s framtagna PowerPoint-presentation. Organisationens administratörer för Fortbildningstjänsten loggar in på FA-portalen https://fa.msb.se/auth/login. Administratörerna tilldelar konton för medarbetarna, skapar deltagargrupper och kopplar dem till aktuella webbkurser samt sätter en tidsram för deltagargruppernas genomförande.
- Ansvariga i organisationen (exempelvis instruktörer eller utbildningsledare) meddelar berörda medarbetare, via mail eller på annat sätt, vilka kurser de ska gå, var genomförandet ska ske (hemma eller på stationen) och hur (som egenstudier eller i grupp) samt inom vilken tidsram.
- Medarbetarna loggar in på Fortbildningstjänsten efter att konton tillhandahållits (mailbekräftelse) och genomför aktuella webbkurser inom angiven tidsram.
- Organisations administratörer följer upp genomförandet och säkerställer att alla har genomfört tilldelade kurser inom angiven tid samt meddelar detta till berörda instruktörer.
- Organisationens egna instruktörer kallar de medarbetare som genomfört en webbkurs för att öva (praktiskt och/eller teoretiskt). Övning sker med utgångspunkt i framtagna övnings-PM alternativt utifrån egna upplägg. Framtagna övnings-PM ligger i Fortbildningstjänsten under Utbildningskatalog-Instruktör-Instruktörsmaterial-[Kursnamn]
- Organisation bokför genomförda aktiviteter (webbkurs och övning) i det egna personalhanteringssystemet (exempelvis Daedalos) som en del i att kvalitetssäkra personalen.