Om Fortbildningstjänsten
Fortbildningstjänsten är MSB:s digital plattform med webbkurser och övningsmaterial som vänder sig till dig som arbetar med skydd mot olyckor inom kommunens organisation för räddningstjänst.
Läs mer om Fortbildningstjänsten
MSB har tagit beslut om att öka sitt stöd till kommunal räddningstjänst inom fortbildning. Ansvaret för fortbildning ligger hos arbetsgivaren men ett stöd från MSB ses ändå som motiverat.
För att skapa en bra tjänst med rätt stöd genomfördes ett arbete med att inhämta räddningstjänsternas behov av fortbildning och synpunkter på tjänsten som den ser ut i dag och vad den önskas innehålla i framtiden – form, funktioner och kurser. Framförda synpunkter har setts fungerat vägledande för utvecklingen av Fortbildningstjänsten. I PDF filen nedan finner du en sammanställning av vad som framkom under dialogturnén.
Sammanställning från dialog turné om Fortbildningstjänsten
Idag är det många räddningstjänster som lokalt tar fram kurser och utbildningar inom olika områden. Dessa varierar i innehåll, omfattning och kvalitet. Framtaget material måste ständigt utvecklas vad gäller relevans, innehåll och pedagogik. Detta kräver omfattande personella och ekonomiska resurser.Samtidigt så ställer dagens komplexa samhälle och den snabba teknikutvecklingen höga krav på räddningstjänsten. De kommunala räddningstjänsterna ska kunna bedrivas på ett så likvärdigt, effektivt och säkert sätt som möjligt. Oavsett var i landet olyckan eller händelsen inträffar. Detta är något som Fortbildningstjänsten kan bidra till att skapa goda förutsättningar för – genom ett systempåverkande kursutbud tillgängligt för alla räddningstjänster. Oavsett storlek, placering eller resurser. MSB har genom Fortbildningstjänsten möjlighet att tillhandahålla en samlad kanal för webbaserade kurser med tillhörande övningsupplägg.
Fortbildningstjänsten tillhandahålls utan avgift.
Webbkurserna är flexibla och kan genomföras enskilt eller tillsammans med andra kolleger. Webbkursen genomförs på webben via Fortbildningstjänsten där deltagaren loggar in och tar del av kurserna.
Kursernas innehåll presenteras bland annat genom filmer, texter, bilder, kunskapsfrågor och reflektionsfrågor. Webbkurserna är uppdelad i olika moduler på vardera ca 30 minuter.
Konceptet för Fortbildningstjänsten innebär att deltagaren först genomför en webbkurs. Kursen följs sedan upp av den egna organisationen med övningar som genomförs i grupp. Övningarna leds av en instruktör som kan använda de övnings-PM som finns på plattformen som stöd.
Utbudet i Fortbildningstjänsten ska ses som en del i en större helhet där både MSB och Räddningstjänsterna tillsammans bidrar med sina
delar.
Som instruktör kan det vara bra att ta del av webbkursen ”Instruktörsutbildning” som ger praktiska verktyg i pedagogiskt ledarskap. Därefter behöver instruktören ta del av den webbutbildning denne är satt att fördjupa gruppens kunskaper inom samt satt sig in i tillhörande övnings-PM.
Instruktören behöver även funderat över hur deltagarnas förutsättningar ser ut och reflekterat över organisationens utmaningar. Detta för att kunna göra de anpassningar som behövs och koppla ihop kursens innehåll med lokala förutsättningar och utmaningar.